windows_search

Söka efter filer och e-post med Windows Search

Microsoft Windows Search är den inbyggda sökfunktionen i Windows och finns installerat på alla våra datorer. Detta sökverktyg har redan sökt igenom och indexerat alla dina dokument och e-post. Detta gör en sökning blixtsnabb! I rutan till vänster om klockan på datorn skriver man in sina sökord.

Det allra enklaste är att helt enkelt skriva in ordet man vill hitta och trycka Retur. Man får då upp relevanta träffar. Lite mer avancerade sökningar visas i följande avsnitt.

Exempel på sökningar

E-post

Sökning på namn

Här finns det flera sökord bl a från, till och kopia

• från:Per visar all e-post från alla som har Per någonstans i sitt namn (Per, Per-Göran, Persson)
  • från:“Per” visar all e-post från alla som har Per separat i sitt namn (Per, Per-Göran)

slutligen

• från:“Per Johansson” visar e-post från alla Per Johansson.
Sökning på storlek
  • storlek:> 5 MB visar filer större än 5 MB.
Sökning på ämne, mottaget, skickat
  • ämne:Lundaloppet
  • mottaget:igår
  • mottaget:25 januari visar e-post mottagen den 25 januari
  • skickat:25 jan..27 jan visar e-post skickad mellan 25-27 januari

Filer och mappar

Man kan söka efter filer eller mappar. Filer går att söka mer detaljerat, t ex bilder eller dokument.

• sort:bilder filnamn:LTH visar bilder med LTH i namnet
  • filnamn:Presentation visar filer där ordet Presentation ingår.
  • mappnamn:Fakturor visar mappar som heter något med Fakturor

Datorprogram

Du kan även söka efter de datorprogram som finns installerade på datorn. Praktiskt att inte behöva komma ihåg vilken meny som genvägen till datorprogrammet finns i! Bara skriv in början, eller en del av, namnet på datorprogrammet, så får du förslag på datorprogram.

I exemplet till höger söker vi på “Stam” och får upp passande förslag, dvs genvägen till Stam-klienten för Ladok.

windows_search.txt · Last modified: 2015-07-01 11:16 by cr