windows_phone

Windows Phone

Denna guide visar dom vanligaste inställningarna för mobiltelefoner med operativsystemet Windows Phone 8.1. Dessa telefoner har en mycket bra kalenderfunktion samt Microsoft Office. Dessutom finns diverse appar att ladda ner, bland annat för Box och OneDrive. Box använder man för att komma åt filerna som finns i LU Box och motsvarande gör man i OneDrive för filer man har i Office 365.

Anslut till trådlöst nätverk

Du kan nu ansluta till ett trådlöst nätverk genom att swajpa neråt från skärmens överkant. Klicka på “Trådlöst nätverk”. Välj “eduroam” om det finns tillgängligt. Skriv in “Lucat-id”@lu.se som användarnamn och ditt Lucatlösenord. Du får en fråga om certifikat: välj att acceptera detta.

Inställningar för mejl

Swipa fingret åt vänster. Skrolla ner tills du kommer till Inställningar och klicka på e-post + konton. Klicka på lägg till ett konto och välj sedan Avancerat längst ner på sidan. Skriv sedan in din e-postadress och Lucat-lösenord enligt bilden nedan .

När du sedan klickat på Nästa så kommer du till en sida där du väljer Exchange Active Sync. På nästa sida fyller du i enligt följande

AnvändarnamnLucat-identitet
Domänuw
Serverwebmail.lu.se

Microsoft-konto

Precis som Apple vill Microsoft att du skaffar ett konto hos dom. Det är dock inte nödvändigt för att kunna använda telefonen. För att kunna ladda ner appar MÅSTE du dock ha ett sådant konto.

Microsoft-Kontot kan du skapa under “inställningar” → “e-post + konton”.

En fördel med att ha ett konto är att man då kan säkerhetskopiera appar + inställningar, SMS samt foton + videor. Byter man sedan till en nyare telefon så kan man återställa sin telefon från en säkerhetskopia.

Byta pin-kod

Välj Inställningar. Du kommer då till inställningarna för System. Swajpa till vänster för att välja inställningarna för “Program”. Swajpa längst ner och dutta på “telefon”. Längst ner där kan du dutta på ändra SIM-PIN. Sedan följer du bara instruktionerna.

Du kan också stänga av SIM-skydd, dvs inte ha någon kod alls men för att skydda telefonen mot obehörig användning så måste du då ha en lösenkod för telefonen.

Lösenkod på telefonen

Gå till Inställningar och låsskärm och aktivera lösenkod.

Byta bakgrundsfärg

Som standard är bakgrunden svart och texten vit. Det är mer lättläst med inverterade inställningar. Gå till Inställningar och Startskärm + tema. Ändra bakgrund till Ljus.

Batterisparfunktioner

Ett bra knep för att öka tiden mellan laddningar är att aktivera “batterisparfunktion”. Den hittar man under “inställningar”.

Användbara appar

Authenticator: Under kanslimötet den 26 november 2014 pratade Magnus Persson från LDC om tvåfaktorsautentisering och Google Authenticator. Motsvarande app för Windows Phone heter Authenticator.

Användbara länkar

windows_phone.txt · Last modified: 2015-11-23 10:39 by pelle