virusbrev

Jag har fått ett brev med en hälsning, erbjudande om att vinna något, eller något annat trevligt innehåll, bara jag klickar på en länk i brevet. Vågar jag klicka på länken?

I allmänhet bör du inte klicka på länkar i brev som du fått med erbjudanden, om du inte är säker på att brevet är legitimt, och att både avsändaren är någon du förväntar dig och att adressen länken i brevet pekar till en legitim webbplats.

Får du brev med budskap om att du har en hälsning att hämta, eller vinstpengar att hämta, ett datorprogram eller skärmsläckare att installera, eller en rolig film att se på, eller något annat bra erbjudande, så kan du ofta utgå från att budskapet i brevet är för bra för att vara sant.

Virus och skräpbrev på nätet sprids ofta via e-post med uppmaningar som “klicka här så får du en hälsning”, “klicka här så vinner du”, osv. I själva verket installeras då elakartad skräpprogramvara i bakgrunden.

Är du inte hundra procent säker på att du vet vem avsändaren är, och att du litar på webbplatsen som eventuell länk i ett brev pekar till, så klicka inte på länkar i e-post, särskilt inte om brevet är oväntat. Betrakta då brevet som misstänkt virusbrev. Kontakta gärna Helpdesk om du är osäker.

Se även spam och phishing.

virusbrev.txt · Last modified: 2014-11-26 16:58 by cr