uppdateringar

Varför kommer uppdateringar så ofta, och varför måste jag starta om datorn?

Programvaruleverantörerna får hela tiden in rapporter om nya säkerhetsproblem, så kallade “säkerhetshål”, i sina programvaror. Säkerhetshålens effekter kan omfatta allt från funktionsstörningar till att i värsta fall möjliggöra intrång och dataförluster, och ofta ifrån hela världen. Just att säkerhetsproblemen i många fall kan utnyttjas ifrån vilken Internetansluten dator som helst i hela världen, gör dem ofta extra allvarliga.

En hel del säkerhetshål är dessutom av typen att de möjliggör för någon annan att ta kontroll över en dator, i syfte att skada någon annan. Datorn fungerar alltså då som en “mellanhand” för kriminell verksamhet, utan användarens vetskap. Sådan aktivitet är sedan länge verklighet och utnyttjas i stor skala av internationella kriminella ligor. Om en organisation som Lunds universitet utnyttjas som mellanhand i kriminell verksamhet, så skadar det naturligtvis universitetets anseende. En anledning så god som någon att ha kontroll på datorsäkerheten.

För att skydda sina användare från sådana effekter släpper programvaruleverantörerna löpande säkerhetsuppdateringar till sina programvaror. I många fall krävs dessutom en omstart efteråt för att uppdateringen ska få effekt. I en del fall är det vi på LTH Support som ser till att uppdateringarna installeras med viss handpåläggning från vår sida, i andra fall har vi sett till så att uppdaterandet sker löpande och fullständigt automatiskt.

En del programvaruleverantörer släpper så många säkerhetsuppdateringar, att man valt att schemalägga dem till fasta tider för att göra det möjligt för kunderna att planera in säkerhetsuppdateringarna. Programvaruleverantören Microsoft släpper till exempel regelbundet säkerhetsuppdateringar på kvällen den andra tisdagen i varje månad. Detta medför att man kan räkna med att säkerhetsuppdateringar behöver installeras, och datorn startas om, på kvällen eller natten den andra tisdagen varje månad. Det kan dock även tillkomma andra uppdateringar vid andra tider!

Du som kommer ihåg att logga ut eller stänga av datorn behöver normalt inte oroa dig – säkerhetsuppdateringarna installeras automatiskt, och datorn startar vid behov själv om, så att den är redo och uppdaterad när du kommer på morgonen.

Du som däremot istället låser datorn när du går hem, förhindrar med detta att säkerhetsuppdateringarna kan installera sig av sig själva. Då måste du själv se till att datorn får tid att installera uppdateringar och starta om efteråt. Detta är ett av många skäl till att vi rekommenderar att man inte låser datorn när man går hem för dagen. Logga istället ut eller stäng av datorn.

Du som har bärbar dator i tjänsten, måste komma ihåg att regelbundet koppla in och starta din dator när den är ansluten till dockningsstationen på din arbetsplats, så att den är ansluten till vårt nätverk och därmed också kan få våra uppdateringar. För att göra det enklare för datorn att installera säkerhetsuppdateringar av sig själv, se om du har möjlighet till att datorn är inkopplad i dockan och uppstartad, men att du själv inte är inloggad, om du till exempel ska iväg på ett längre möte där du inte behöver datorn. Då får datorn tid att installera uppdateringar och möjlighet att vid behov själv starta om, så att den är redo när du kommer tillbaka.

Vill du veta mer om säkerhetsuppdateringarna? Microsofts sida om ämnet finns på http://www.microsoft.com/sverige/security/. Har du fler eller andra frågor om uppdateringar, kontakta LTH Support.

uppdateringar.txt · Last modified: 2018-05-18 14:34 by cr