tvingad-omstart

This page in English

Säkerhetsuppdateringar

Idag är det helt nödvändigt att uppdatera datorers operativsystem och programvara kontinuerligt för att skydda sig mot hackers och virus. Det har den obehagliga konsekvensen att datorn måste startas om med ojämna mellanrum. Vad gäller Windows så har detta inneburit tvingande omstarter ca den 13-15 varje månad. Dessvärre har Microsoft sett sig tvingade att släppa allt fler så kallade “out of band updates”, vilket innebär att de kan dyka upp närsomhelst och man får ingen särskild förvarning.

Inom DDG ser vi det som att vi är tvingade att släppa igenom dessa uppdateringar utan fördröjning. Alternativet att säkra systemen lite för sent kan leda till katastrof.

Med detta sagt så finns det dock tillfällen när det är väldigt olämpligt att datorn kör en tvingad omstart. T. ex. när man kör en simulering eller rendering på datorn som kör över natten, elller kanske en hel vecka…. Om man skall starta ett sådant arbete så kan man följa denna rutin för att slippa omstarterna.

1. Klicka på startmenyn och skriv “Windows update”.
  2. Då skall det dyka upp ett alternativ som heter “Inställningar för Windows update”. Klicka på det.
  3. I fönstret du får upp; klicka på “Sök efter uppdateringar”.
  4. Om det dyker upp uppdateringar, eller om de redan fanns där: Installera dem.
  5. När det är klart, starta om datorn om det krävs.
  6. Koppla sedan bort din dator från nätet, dvs dra ur ev nätverks-sladd och se till att stänga av WiFi. På Windows 10 kan du klicka på WiFi-symbolen och välja “Flygplansläge”. På vissa bärbara finns det en knapp som kan stänga av själva WiFi-modulen, oftast lyser det blått när den är igång.
  7. När datorn är bortkopplad från nätet: Kör det kritiska arbetet.
  8. När du är klar, sätt igång nätet.

Nedan lite exempel på hur Wifi-symboler kan se ut.

tvingad-omstart.txt · Last modified: 2017-03-17 15:46 by peterv