telia_homerun

Telia HomeRun

Bakgrund

telia_surfzon_wifi_260.jpg Telia HomeRun är Telias tjänst med trådlöst nätverk på flygplatser, vissa hotell, vägkrogar, caféer, konferensanläggningar m.m. i Norden.

Telia HomeRun är alltså inte samma sak som mobilt bredband. Telia HomeRun är ett trådlöst nätverk som bara finns på vissa specifika platser. Däremot är Internetanslutning via Telia HomeRun både tillförlitligare och snabbare än uppkoppling via mobilt bredband. Reser du med bärbar dator och det råkar finnas tillgång till Telia HomeRun på den plats där du befinner dig, är det alltså lämpligare att koppla upp sig till Internet via Telia HomeRun, än via mobilt bredband.

För kansliets del ingår tillgång till tjänsten Telia HomeRun i de mobila bredband som finns på kansliet. Har du alltså fått ett abonnemang för mobilt bredband via kansliet, har du redan tillgång till tjänsten Telia HomeRun. För att kunna använda tjänsten krävs dock ett särskilt användarnamn och lösenord för tjänsten. Har du inte redan fått tillgång till detta användarnamn och lösenord, se nedan under "Hur får jag reda på mitt användarnamn och lösenord".

För mer information om Telia HomeRun, se Telias webbplats på http://www.homerun.telia.com/swe/.

Var finns Telia HomeRun?

Enklaste sättet att ta reda på var Telia HomeRun finns i din närhet, är att skicka ett SMS med texten homerun till nummer 4499. Du får ett SMS-svar tillbaka som talar om var närmaste plats med Telia HomeRun är.

Har du redan tillgång till Internet kan du också se täckningskartorna på webben: http://www.homerun.telia.com/swe/coverage/

Det går även att utnyttja Homerun för att surfa billigare i utlandet via Telias partners, så kallad roaming. Observera att även om det är billigare, är roaming i utlandet fortfarande förenat med en kostnad. Se till att du har tillstånd i förväg att använda roaming i utlandet, samt att du vet vilken roamingpartner som gäller för ditt resmål. För mer information om roaming i utlandet, se webbplatsen för Telia Homerun.

Krav

För att kunna använda Telia HomeRun behöver du tillgång till följande i förväg:

• En dator med fungerande trådlöst nätverkskort.
  • Tillgång till Telia HomeRun på den plats du befinner dig. Se ovanstående fråga.
  • Dina inloggningsuppgifter till Telia HomeRun. Om du inte känner till dessa, se nedanstående fråga.

Hur får jag reda på mitt användarnamn och lösenord?

Kontrollera först att du inte redan fått inloggingsuppgifterna till Telia HomeRun tidigare. De kan ha skickats till dig, direkt från Telia, i ett SMS, i samband med att du fått mobilt bredband.

De kan även ha skickats till dig i ett fysiskt brev med abonnemangsuppgifter från Telia, som du fick i samband med att du fick mobilt bredband. Leta upp avsnittet där Telias surfzoner beskrivs. Där finns ditt användarnamn och lösenord till Telia Homerun. Se bilden till höger.

Skulle du ändå sakna inloggningsuppgifterna, kontakta SoT, så ber de Telia skicka nya inloggningsuppgifter till dig.

Så här gör du

Egen dator

Anslut till det trådlösa nätverket homerun, om det finns tillgängligt. I övrigt kan du följa instruktionerna nedan.

Bärbar kanslidator

Nedan beskrivs hur man på de bärbara kanslidatorerna ansluter till Telia HomeRun.

Ansluta till Telia HomeRun

1. Se till att de trådlösa enheterna på datorn är aktiverade. Detta åstadkoms med antennknappen, som kan se lite annorlunda ut beroende på datormodell. Lampan på denna knapp ska lysa blått, när de trådlösa enheterna är aktiverade. lanedatorer-wireless-knapp.jpg
  2. Dubbelklicka på ikonen för trådlöst nätverk nere till höger, bredvid klockan, eller välj “Start-menyn” → “Anslut till” → “Visa alla anslutningar” → “Trådlös nätverksanslutning”.
  3. Klicka därefter på knappen “Se trådlösa nätverk”.
  4. Om Telia HomeRun är tillgängligt, ska det visas som homerun i listan över tillgängliga trådlösa nätverk, i det fönster som nu dykt upp. Se till att Telia HomeRun är markerat i listan och klicka på knappen “Anslut”.
  5. Starta en webbläsare. Surfa till följande speciella adress:
  6. På denna speciella webbsida efterfrågas ditt användarnamn och lösenord till Telia HomeRun. Ange dessa och logga in.
  7. Om inloggningen lyckades är du nu ansluten. Du får upp ett separat fönster med utloggningsknapp för Telia HomeRun. Behåll detta fönster öppet för senare bruk, och surfa vidare på Internet i övriga webbläsarfönster.

Komma åt e-post och filmappar vid kansliet

Om du även vill komma åt e-post och filmappar vid kansliet, följ de separata instruktionerna på sidan VPN för att etablera en VPN-tunnel, efter det att du anslutit till Eduroam.

Koppla från

När du är färdig, gör följande i tur och ordning:

1. Om du använt VPN:
    1. Stäng Outlook om det är igång, och stäng och spara alla dokument och öppna program som du använt och som arbetat mot filmappar på kansliet eller mot andra system inom Lunds universitet.
    2. Koppla därefter ner i VPN-programmet, och stäng det sedan.
  2. Klicka därefter på knappen för att logga ut i Telia HomeRun-webbläsarfönstret. Har du blivit av med detta fönster, öppna ett nytt webbläsarfönster och surfa till https://login.homerun.telia.com/sd/create_session_window.
  3. Stäng av det trådlösa nätverkskortet på datorn, genom att använda antennknappen på datorn. När det trådlösa nätverkskortet är avstängt, ska inte längre den blå lampan på datorn lysa.
  4. Stäng av datorn.

Ytterligare information

För mer information om Telia HomeRun, se Telias webbplats på http://www.homerun.telia.com/swe/.

Support

Telias kundtjänst Sverige

telia_homerun.txt · Last modified: 2015-05-13 14:09 by cr