skype_for_business

This page in English

Skype for Business / Skype för företag

Skype for Business (svenska: Skype för företag) är programvara från Microsoft för chatt, videochatt eller e-möten. Programvaran Skype for Business kallades tidigare Lync och är avsedd för användning i arbetet, och skall alltså inte förväxlas med Skype som är avsett för hemanvändning.

Mer information om Skype for Business finns på tillverkarens webbplats: http://www.skype.com/sv/business/

Microsoft håller på att helt fasa ut Skype for Business till förmån för den modernare programvaran Teams som, förutom att fungera som ett samarbetesverktyg för grupper, även den innehåller chatt- och videofunktioner.

Se även exempelvis https://techworld.idg.se/2.2524/1.726662/skype-byte-teams.

Frågor och svar

Är Skype for Business samma sak som Skype?

Nej, det är olika programvaror. Skype är anpassat främst för hemanvändning. Skype for Business innehåller fler funktioner som är anpassade för användning i arbetet.

Är Skype for Business samma sak som Lync?

Nej. Programvaran Skype for Business ersätter förvisso den tidigare programvaran Lync, som inte längre utvecklas. Skype for Business påminner dock till utseendet mer om Skype än vad Lync gjorde.

När kommer Skype for Business att installeras?

Skype for Business kommer att installeras på alla datorer i samband med installationen av Office 2016.

Hur skapar jag gruppsamtal/videokonferens?

1. Skapa först ett Skype-möte i Outlook genom att trycka på knappen Nytt Skype-möte.
  2. Som vid fysiska möten bjuder man in deltagare och bokar en lokal, schemaläggningsassistenten fungerar som vanligt.
  3. Om man klickar på Alternativ för möte
  4. Så får man upp denna rutan där man man ställa in hur mötet ska inledas (inställningarna i bilden kan användas som standard)
  5. När allt är klart så klickar man som vanligt på Skicka
  6. När det sedan är dags för mötet öppnar man Skype för Företag och klickar på fliken möten
  7. Väl där visas Skype-mötet, dubbelklicka på raden med mötet för att gå med i mötet
  8. När man ansluter till mötet så ser man följande ruta, se till att Visa inte detta igen är markerad och klicka på OK
  9. Har du ingen mikrofon så syns denna rad ovanför knapparna som styr mötet
  10. Längst uppe till vänster finns en knapp som heter Deltagare
  11. Klickar man på knappen så öppnas ett sidofält till vänster med en lista på deltagare och saker som deltagarna kan använda sig av. Endast de deltagare som ska visa något eller prata så andra hör det ska vara presentatörer.
  12. Man kan enkelt styra upp det så att endast du som äger mötet är presentatör genom att klicka på deltagaråtgärder. Här kan man tillåta eller förbjuda användning av mikrofon och/eller kamera.
  13. Tittar man istället längst nere till vänster så finns det en knapp med tre prickar som öppnar en annan meny
  14. I denna meny kan man spela in mötet eller ändra inställningar för mötet.
  15. Väljer man Mötesalternativ för Skype så visas denna rutan. Det som visas här är egentligen samma inställningar som man kan göra i Outlook när man skapar mötet.
  16. Klickar man på knappen Dela innehåll så visas följande meny. Det enklaste är att starta PowerPoint (om man ska visa en sådan) och sedan välja Dela ditt skrivbord. Även om Powerpoint öppnas i presentationsläget där man har presentationen på en skärm och presentationsläget på en annan så kan du enkelt dela skärmen som visar presentationen. Notera att allt som visas på den skärmen man delar, visas för alla deltagare.
  17. Om man vill avsluta mötet så räcker det tyvärr inte med att klicka på den röda knappen som normalt avslutar ett samtal i skype. Man måste klicka på de tre prickarna längst nere till väntser och välja Avsluta mötet, annars kommer alla att vara kvar i mötet utom du.

Hur går jag med i gruppsamtal/videokonferens?

1. Bli inbjuden till ett Skype-Möte (Du får en länk till mötet i inbjudan)
  2. Öppna därefter Skype för Företag och klicka på fliken möten

Kända problem

Automatisk inloggning fungerar inte

Tyvärr så fungerar inte automatisk inloggning i Skype för Företag på samma sätt som i t.ex. Word eller Excel. För att logga in i Skype för Företag så anger man sin epostadress och sitt lucat-lösenord, Skype för Företag kommer nu att klaga på att det inte gick att logga in. Det är för att användarnamnet skiljer sig från epostadressen och användarnamnet är lucat@lu.se.

När inloggningen har gått bra så presenteras information som man måste godkänna för att fortsätta. Utgivaren ska vara TERENA och certifikatet ska vara utfärdat till webmail.lu.se FIXME. Efter detta får man en fråga om man vill dela med sig av information till Microsoft om hur man användare Skype för Företag, klicka nej i denna rutan.

Problem i vissa fall att ansluta till motpart som använder vanliga Skype

Ibland går det tyvärr inte att använda Skype for Business med en motpart som använder “vanliga” Skype för hemanvändning. Detta kan inträffa i de fall då motpartens Skype-konto inte är kopplat till ett Microsoft-konto. Microsoft jobbar på en lösning på detta problem.

Lösningen under tiden för att få kommunikationen att fungera, är att i dessa fall då använda vanliga Skype hos alla parter istället.

Tips

Prova gärna även Teams för samarbeten i grupper.

Mer information

Support

Kontakta LTH Support.

skype_for_business.txt · Last modified: 2019-12-10 09:59 by cr