losenord

This page in English

Lösenord

Bakgrund

Inloggning på datorerna sker med hjälp av ditt Lucat-konto, alltså samma konto som du använder för många andra universitetsgemensamma tjänster som t. ex. Eduroam, webmail, EGS och EGA.

Så här byter du lösenord

Byte av ditt Lucat-lösenord gör du i webbläsaren på följande webbsida: https://passport.lu.se/

Tips för att skapa ett bra lösenord:

• Det finns regler för LUCAT-lösenorden som du tvingas följa så skapa inte ditt lösenord förrän du loggat in på passport.lu.se och sett vad som gäller just nu.
  • Ett långt lösenord är ett bra lösenord.
  • Ett bra lösenord är ett som du kan komma ihåg (dvs inte behöver ha uppskrivet på en lapp!)
  • Det är OK att använda vanliga ord, men den totala meningen måste vara “konstig” och lång.
  • Det blir ännu bättre om du stoppar in några udda tecken, felstavningar och kanske ett utländskt ord.
  • Det kan vara bra att undvika svenska tecken, eftersom du kanske vill logga in från utlandet och det …. tangentbordet serverar inte å, ä, ö….
  • Använd inte uppgifter i lösenordet som kan vara lätta att ta reda på, exempelvis födelsedagar eller namn på sambo, partner, make, maka, barn, husdjur, adress, bil, båt eller liknande.
  • Använd inte enkla sekvenser utav knapptryckningar på tangentbordet som lösenord.
  • Om du verkligen vill lära dig om lösenord, läs denna pdf!: rapport_losenord_for_alla.pdf

Exempel (som ni inte!!! skall använda..): bokenchomps93Huliggan

• Undvik att knappa in ditt lösenord när någon annan kan se vad du trycker – be i så fall vederbörande att titta bort en liten stund.
  • Låt inte någon annan få reda på ditt lösenord.
  • Skriv inte upp ditt lösenord, utan memorera det istället utantill.
  • Läser du din jobbmejl i din mobiltelefon måste du även uppdatera det lösenord som lagrats där, efter det att du bytt på LTHs datorsystem, så att det överensstämmer med det nya lösenordet.

OBS! Använd inte lösenorden i dessa exempel!

Byt inte! ditt lösenord regelbundet

Modern forskning har visat att det inte är en bra idé att byta sitt lösenord regelbundet. Det som är viktigt är att ha ett bra lösenord från början.

Man skall byta lösenord om man har anledning att tro att det blivit känt av någon annan.

Om du byter lösenord så undvik att göra det precis innan semestern, utan byt det efteråt. Det ökar naturligtvis chanserna att komma ihåg lösenordet.

När du bytt ditt lösenord, skriv inte upp det, utan träna istället på att logga in och ut ett antal gånger med det nya lösenordet. Ofta är repetition det bästa sättet för att komma ihåg.

Support

Skulle du ha problem med att byta lösenord eller komma ihåg lösenordet, kontakta Lucatansvarig på din avdelning för hjälp.

losenord.txt · Last modified: 2017-02-02 08:46 by peterv