krypterad_e-post

This page in English

Krypterad e-post

Bakgrund

Om du skaffar ett personligt certifikat får du, förutom möjligheten att skicka digitalt signerad e-post, även möjligheten att skicka krypterad e-post.

Känsliga personuppgifter eller extra skyddsvärd information som måste skickas med e-post ska skickas med krypterad e-post.

Detta krav på kryptering gäller även om mottagaren är “intern” inom universitetet, även på den egna avdelningen – eftersom all e-post som skickas “inom” universitetet ändå kan landa på mobiltelefoner, molntjänster etc. där den kan komma att lagras utanför universitetet. För mer information, se personuppgifter i e-post.

För att kunna skicka krypterad e-post i Outlook, behöver du göra en aktiv åtgärd –- du behöver hämta ett personligt certifikat, och installera det på din dator. Som tur är kan alla anställda vid LU helt kostnadsfritt hämta ut ett sådant certifikat, och du behöver inte gå iväg någonstans – du kan göra det direkt från din dator.

Så här gör du

För att kunna skicka krypterad e-post behöver du först hämta och installera ett personligt certifikat i din dator.

När du installerat certifikatet i din dator ska du i Outlook, under “Arkiv” → “Alternativ” → “Säkerhetscenter” → “Inställningar för säkerhetscenter…” → “E-postsäkerhet”, kunna hitta följande alternativ som i bilden nedan:

Precis som i bilden ovan är det bra om du låter alternativet “Kryptera innehåll och bifogade filer i utgående meddelanden” förbli inaktiverat, dvs inte ikryssat. Detta innebär att e-post inte kommer att skickas krypterat som standard, och det är bra eftersom det kan förekomma situationer där mottagaren annars inte kan läsa din e-post om mottagarens e-postklient inte kan komma åt att slå upp din krypteringsnyckel. Det är därför en bättre strategi att kryptera vid behov.

Däremot kan du med gott samvete kryssa i alternativet “Lägg till en digital signatur i utgående meddelanden” enligt ovan. Det innebär att all e-post du skickar som standard kommer att vara digitalt signerad e-post. Det gör ingen skada och påverkar inte möjligheten för mottagaren att läsa dina meddelanden, utan medför bara bonusen att mottagaren kan veta att det verkligen är du som skickat meddelandet.

När du nu skriver ett nytt meddelande i Outlook ska du nu kunna hitta följande alternativ på meddelandet under fliken “Alternativ”, som återspeglar de standardinställningar du gjorde ovan, enligt bilden till vänster.

Som synes är knappen “Signera” aktiverad som standard, men för att dessutom kryptera meddelandet (görs vid behov) så måste du även trycka på knappen “Kryptera”, enligt bilden till höger.

Testa gärna att de olika alternativen fungerar genom att skicka e-postmeddelanden till en kollega!

Mer information

Support

Sedan mars 2012 hanteras all e-post vid LTH:s kansli av LDC. Därför är det till ServiceDeskservicedesk@lu.se du i första hand bör vända dig för att rapportera problem med e-post.

krypterad_e-post.txt · Last modified: 2018-09-20 11:16 by cr