fjarrskrivbord

This page in English

Arbeta hemifrån med hjälp av fjärrskrivbord

Bakgrund

Det enklaste sättet att läsa sin e-post hemifrån är med universitetets webmail-tjänst, som är tillgänglig för alla anställda. Det enda som krävs för att använda denna tjänst är en webbläsare och en Internetanslutning. Läs mer under webmail.

Ibland räcker det dock inte till. Detta gäller särskilt om man behöver kunna komma åt sina dokument eller administrativa system som man har på arbetsdatorn. Är detta fallet finns tjänsten fjärrskrivbord som gör att man kan komma åt och använda sin arbetsdator hemifrån. Det finns även en del andra krav att tänka på:

Krav

Det finns en del krav för att kunna använda tjänsten fjärrskrivbord:

• Du måste i förväg ha tagit reda på stöldskyddsnumret på din arbetsdator. Se datornamn eller kontakta Helpdesk om du behöver hjälp med detta.
  • Din arbetsdator måste lämnas påslagen när du går hem. Däremot är det inget krav att du är inloggad på arbetsdatorn, utan det går bra och är även rekommenderat att du loggar ut från arbetsdatorn innan du går hem för dagen.
  • Du måste ha tillgång till bredbandsuppkoppling hemma.
  • Windows 7 eller Windows 8, eller något annat operativsystem med klient för RDP, måste finnas på datorn hemma.
  • Datorn hemma måste ha ett fullgott, aktuellt och uppdaterat antivirusskydd som skyddar mot virus, trojaner och spionprogram. Läs våra anvisningar under antivirus.
  • Datorn hemma måste kontinuerligt uppdateras med säkerhetsuppdateringar. Kontrollera att datorn har alla de senaste säkerhetsuppdateringarna från operativsystemsleverantören, och se till att datorn är inställd så att den automatiskt får nya säkerhetsuppdateringar installerade.
  • Är datorn du ansluter ifrån uppkopplad på ett nätverk som inte tillhör universitetet, exempelvis om du är på resande fot eller använder en dator hemma, måste du av säkerhetsskäl ansluta med VPN först innan du kan använda Fjärrskrivbord till din arbetsdator.

Så här gör du

När alla kraven ovan är uppfyllda kan du börja använda tjänsten. Följ instruktionerna för respektive operativsystem nedan:

Windows 8

1. Anslut först via VPN.
  2. Starta programmet “Anslutning till fjärrskrivbord” på datorn hemma.
    • I svensk version av Windows, öppna startskärmen och börja skriv “Anslutning till fjärrskrivbord”, och klicka på ikonen i sökresultatet.
    • I engelsk version av Windows, öppna startskärmen och börja skriv “Remote Desktop Connection”, och klicka på ikonen i sökresultatet.
    • Annan alternativ väg att starta programmet (oberoende av språkversion), är att öppna startskärmen och skriva in namnet på programmet, mstsc.
  3. I fönstret som dyker upp finns ett fält “Dator:”. Där ska hela namnet anges på den arbetsdator som önskas anslutas till, dvs någonting i stil med klthXXXXXX.kansli.lth.se, där XXXXXX är stöldskyddsnumret på din arbetsdator. Se bilden nedan. Se även datornamn.
  4. Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord.
  5. Du arbetar nu på din arbetsdator hemifrån, och har tillgång till alla program, dokument m.m. som finns på din arbetsdator.
  6. Logga ut genom att välja alternativet “Logga ut” när du är klar.

Kontakta Helpdesk om du behöver hjälp.

Windows 7

1. Anslut först via VPN.
  2. Starta programmet “Anslutning till fjärrskrivbord” på datorn hemma.
    • I svensk version av Windows finns programmet under Start-menyn → “Alla program” → “Tillbehör” → “Anslutning till fjärrskrivbord”.
    • I engelsk version av Windows finns programmet under Start-menyn → “All Programs” → “Accessories” → “Remote Desktop Connection”.
    • Andra alternativa vägar att starta programmet, är att öppna Start-menyn och använda sökfältet för att söka efter “fjärr” eller “remote”, eller att öppna Start-menyn och skriva in namnet på programmet, mstsc, i Kör-fältet.
  3. I fönstret som dyker upp finns ett fält “Dator:”. Där ska hela namnet anges på den arbetsdator som önskas anslutas till, dvs någonting i stil med klthXXXXXX.kansli.lth.se, där XXXXXX är stöldskyddsnumret på din arbetsdator. Exempel: Om stöldskyddsnumret på din dator är 123456 ska du alltså ange följande datornamn:
    klth123456.kansli.lth.se

Se även datornamn.

4. Klicka på “Alternativ »” och välj sedan fliken “Avancerat”.
  5. Under “Autentiseringsalternativ”, välj alternativet “Anslut alltid, även om autentisering misslyckas”.
  6. Klicka på knappen “Anslut”.
  7. Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord. OBS! Kryssa inte för alternativet “Kom ihåg min inloggningsinformation”; detta alternativ innebär att ditt lösenord sparas och vem som helst som använder datorn hemma kan logga in på din arbetsdator! Kom ihåg att du ansvarar för allt som görs i ditt namn på din arbetsdator.
  8. Du arbetar nu på din arbetsdator hemifrån, och har tillgång till alla program, dokument m.m. som finns på din arbetsdator.
  9. Logga ut genom att välja alternativet “Logga ut” i Start-menyn när du är klar.

Kontakta Helpdesk om du behöver hjälp.

MacOS X

Till operativsystemet MacOS X med versioner högre än 10.6 så finns det en gratis fjärrskrivbordsprogramvara från Microsoft som heter Remote Desktop att hämta hem från Apple Store.

Till operativsystemet MacOS X med versioner lägre än 10.7 för Apple-datorer finns det en fjärrskrivbordsprogramvara som man kan hämta hem gratis från Microsoft.

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=18140

Ovanstående programvara kan användas för att ansluta till våra datorer, men Helpdesk kan tyvärr inte erbjuda någon hjälp med denna programvara i sig.

Viktigt

• För att minska störningar för flertalet användare förlägger vi normalt underhållsarbeten utav driftkritiska servrar och nätverk till utanför normal kontorstid. Detta har den naturliga konsekvensen att arbetar man utanför normal kontorstid, får man räkna med ett större antal störningar och avbrott än normalt. Beräknas dessa avbrott vara kortvariga annonseras de inte alltid i förväg. Tänk alltså på att om du använder fjärrskrivbord utanför kontorstid, kan kortare oannonserade driftavbrott förekomma.
  • När du är inloggad på din arbetsdator med funktionen fjärrskrivbord kommer arbetsdatorn lokalt att visas som låst, ända fram tills dess att du loggar ut från fjärrskrivbordet. Ingen annan kan alltså använda din arbetsdator medan du är inloggad på den med funktionen fjärrskrivbord. Detta kan vara viktigt att tänka på om du delar din arbetsdator med kollegor.

Tips

Lämna arbetsdatorn påslagen, men logga ut

För att du ska kunna använda funktionen fjärrskrivbord är det ett krav att din arbetsdator lämnas påslagen när du går hem för dagen. Däremot är det inget krav att du förblir inloggad på arbetsdatorn när du går hem. Tvärtom rekommenderar vi varmt att man loggar ut när man går hem för att undvika många typer av problem. Om du loggar ut får din dator exempelvis viktiga uppdateringar automatiskt installerade, något som förhindras om du låser datorn.

Använd alltså alltid funktionen logga ut, och inte låsa datorn, när du går hem för dagen.

Undvik att använda fjärrskrivbord över trådlösa nät

Det kan vara lockande att använda ett trådlöst nätverk hemma för att kunna logga in på arbetsdatorn på jobbet, men undvik gärna detta om du har möjlighet. Koppla in och använd en nätverkskabel till din hemdator istället, om du vill arbeta hemifrån och från hemdatorn ansluta och jobba med fjärrskrivbord till din arbetsdator.

Ett trådlöst nätverk är inget tillförlitligt nätverk och väldigt känsligt för störningar. När du surfar fungerar ofta ett trådlöst nätverk utmärkt. Det handlar då ofta om väldigt tillfällig och blygsam nätverksanvändning, och det gör inte så mycket om nätverkskvaliteten är dålig eller varierande.

När du istället använder fjärrskrivbord är du kontinuerligt uppkopplad mot arbetsdatorn, och därmed också beroende av en kontinuerligt tillförlitlig nätverksförbindelse. Det senare rimmar väldigt dåligt med egenskaperna hos trådlösa nätverk. De är väldigt känsliga för störningar, och det finns mycket som kan störa ett trådlöst nätverk. Inte bara radioskugga utan även saker som mikrovågsugnar kan störa ut ett trådlöst nätverk.

För att undvika att du exempelvis tappar kontakten med din arbetsdator, och därmed dokumenten och programmen du arbetar med, för att grannen råkar värma sin morgongröt i sin mikrovågsugn samtidigt, bör du om du har möjlighet helt undvika att använda ett trådlöst nätverk när du använder fjärrskrivbord.

Frågor och svar

Kan jag och min kollega, som delar samma arbetsrum, med hjälp av fjärrskrivbord använda samma arbetsdator samtidigt?

Nej. Det gäller fortfarande att endast en användare kan vara inloggad på datorn vid varje tillfälle. När du är inloggad via fjärrskrivbord på datorn, visas den som låst för de som eventuellt vill använda den på plats. På samma sätt kan inte du, via fjärrskrivbord, logga in på din arbetsdator, om någon på plats använder den samtidigt.

Hjälp, jag kan inte ansluta till mitt fjärrskrivbord!

Har du tidigare meddelat Helpdesk att du behöver använda fjärrskrivbord, och fått bekräftelse på att det är aktiverat för din dator? Tjänsten kräver aktivering i förväg utav Helpdesk.

Om svaret är ja och du redan tidigare har fått tjänsten aktiverad utav Helpdesk, fungerar Internet-anslutningen på din dator? Kan du starta en webbläsare och surfa som vanligt? Tjänsten fjärrskrivbord kräver en fungerande Internetanslutning, så genom att testa Internetanslutningen med en vanlig webbläsare kan man själv eliminera en vanlig felkälla.

Om svaret är ja på alla dessa frågor, och det fortfarande inte fungerar att ansluta, kontakta Helpdesk. Meddela gärna var du försökte ansluta ifrån, vilken dator du försökte ansluta till, när du försökte ansluta, och hur du försökte ansluta (hur datorn var ansluten till Internet). Vi behöver alla dessa uppgifter för att kunna hitta problemet. Ju fler detaljer, desto bättre.

Jag behöver starta om min arbetsdator. Kan jag göra det via fjärrskrivbordet?

Svaret är ja! Om du av någon anledning behöver starta om den arbetsdator som du ansluter till med fjärrskrivbord, kan du göra det på distans genom själva fjärrskrivbordet.

Funktionen är dock normalt dold i menyerna för att man inte ska råka starta om arbetsdatorn av misstag.

För att starta om din arbetsdator, klicka någonstans på en ledig yta på skrivbordsbakgrunden i fjärrskrivbordet, och tryck sedan på tangenterna Alt + F4, det vill säga håll ned tangenten Alt, och tryck samtidigt på tangenten F4. Då ska du få upp ett fönster, där du kan välja att starta om din arbetsdator.

Tänk på att det kan ta ett tag från det att du valt att starta om din dator, till dess att den är fullständigt omstartad och redo att ta emot fjärrskrivbord igen. Det dröjer alltså en stund innan du kan ansluta till datorn igen med fjärrskrivbord. Perfekt läge för en kort kaffepaus!

Jag vill kunna skriva ut saker från min arbetsdator på min skrivare hemma när jag använder fjärrskrivbord. Går det?

Det går bra att skriva ut dokument från arbetsdatorn på en skrivare som är ansluten till datorn hemma när man använder funktionen fjärrskrivbord, om man använder samma version av operativsystemet Windows på datorn hemma och på arbetsdatorn, men det kräver en del ytterligare åtgärder. Funktionaliteten för att dela en lokal skrivare använder en tjänst som heter “Fil- och skrivardelning”. För att tjänsten “Fil- och skrivardelning” ska fungera när du ansluter från en dator utanför universitetet krävs dessutom följande:

• Tjänsten “Fil- och skrivardelning” måste vara undantagen i din lokala dators brandvägg.Öppna Start → “Kontrollpanelen” → “Windows-brandväggen” och längst uppe till vänster finns en länk “Tillåt en app eller en funktion i Windows-brandväggen” → Bocka i “Fil och skrivardelning”.
  • Du måste ansluta via VPN innan du ansluter med fjärrskrivbord.
  • När du startar “Anslutning med fjärrskrivbord”, klicka på “Alternativ »”. Kontrollera på fliken “Lokala resurser” att alternativet “Skrivare” är ikryssat. Testa sedan att ansluta igen, och kontrollera att din skrivare på datorn hemma dyker upp under Start → “Skrivare och fax” på arbetsdatorn.

Viktigt

Helpdesk har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till med support angående vare sig bredband, dator eller skrivare hemma. Har du problem med något av detta, vänd dig till leverantörens support.

fjarrskrivbord.txt · Last modified: 2017-02-20 09:26 by robert