ergonomi

Ergonomi

Ergonomisk datormus

Företagshälsovården vid LU rekommenderar ofta ergonomiska centralt placerade pekdon, istället för en vanlig datormus, vid besvär med musarm eller axlar/nacke vid kontorsarbete. Centralt placerade pekdon kan avlasta nacke och axlar vid datorarbete.

För detta ändamål har vi rullstavsmöss av typen RollerMouse på lager. Behöver du en sådan, eller vill prova en sådan, kontakta LTH Support. Det finns även andra typer av rullstavsmöss, eller centrala pekdon där staven är utbytt mot en särskild rullplatta, exempelvis MouseTrapper. Nedan finns ett antal alternativ angivna.

Har du särskilda behov eller önskemål angående detta, eller något önskemål på något annat ergonomiskt hjälpmedel, kontakta LTH Support.

RollerMouse

rollermouse_classic2.jpg RollerMouse är ett centralt placerat pekdon, en s.k. rullstavsmus. Den består av en rullstav, rullhjul och tryckknappar för vänster-, dubbel- och högerklick. Allt detta är integrerat i ett handledsstöd. Handledsstödet som ingår kan vid behov dessutom kompletteras med olika typer av förlängningar.

RollerMouse är det vanligaste förekommande hjälpmedlet på kansliet, och det har vi på lager om du vill prova. Kontakta i så fall LTH Support.

För mer information om RollerMouse, se http://www.contour-design.se/produkter/rollermouse-classic2.

RollerWave handledsstöd

Till RollerMouse finns även möjlighet att koppla ett extra förlängt handledsstöd med namnet RollerWave. För mer information, se http://www.contour-design.se/produkter/rollerwave2.

BarMouse

Ett alternativ till RollerMouse är BarMouse, som till funktionen är i det närmaste identisk, men vars framkant är lite lägre. Upplever du att RollerMouse har för hög kant kan en BarMouse med extra handledsstöd vara ett alternativ. För mer information om BarMouse, se http://www.ergoption.com/kategori/51.

MouseTrapper

mousetrapper_advance.jpg MouseTrapper påminner om RollerMouse ovan, med den viktiga skillnaden att istället för en rullstav använder MouseTrapper en rullplatta.

För mer information om MouseTrapper, se http://www.mousetrapper.se/

Viktigt

Viktigt när ett centralt placerat pekdon används, är att den inte hamnar för långt från dig när du använder det. Avståndet från bordskanten till de bortersta tangenterna på tangentbordet får inte överstiga 40 cm.

En annan sak att tänka på vid användning av en rullstavsmus är att du bör försöka hålla fingrarna raka när du använder rullstaven. Fingrarna ska vila rakt, och man får absolut inte försöka böja fingrarna runt för att försöka greppa rullstaven. Då motverkar rullstaven sitt syfte.

Tangentbordet bör inte luta för mycket, för bästa ergonomi. Tangentbordet bör inte ställas in varken i sitt nedersta läge (för lite lutning), eller i sitt översta läge (för brant lutning), utan det är mellanläget som bör användas i första hand.

Har du fler frågor om detta, se support nedan.

Bärbar dator

Har du fått tillåtelse att ha en bärbar dator som arbetsdator ber vi dig alltid ta ställning till ytterligare ett par frågor som har med ergonomi att göra:

Stor eller liten bärbar dator?

Våra bärbara datorer finns i allmänhet i två storlekar1):

• Liten – skärmstorlek 12,5 tum
  • Mellan – skärmstorlek 14,0 tum

Närmare specifikation av datorerna, inklusive uppgifter om deras vikt och bildskärmsupplösning, finns på http://www.lth.se/medarbetare/stoed-verktyg/it-post-och-telefoni/it-utrustning/baerbart/.

Oavsett vilken av ovanstående datorer du väljer, så installerar vi alltid en dockningsstation, en fullstor extern bildskärm och vanligt tangentbord och mus på din arbetsplats. Arbetar du med den bärbara datorn i dockningsstationen blir alltså upplevelsen i det närmaste identisk som med en stationär dator, och den bärbara datorns storlek gör då ingen praktisk skillnad.

Storleken på datorn spelar däremot större roll när du bär datorn med dig, eller när du arbetar med datorn och den inte sitter inkopplad i dockningsstationen. Vad som är bäst beror på vad du känner dig komfortabel med och hur du kommer att använda datorn när du inte arbetar med den i dockningsstationen. Rent allmänt kan man säga att följande gäller:

• Liten dator
    • + Mindre och lättare.
    • - Mindre bildskärm.
    • - Mindre tangentbord.
  • Mellanstor dator
    • - Lite tyngre och större.
    • + Större bildskärm.
    • + Större tangentbord.

Pris- och prestandamässigt är datorerna i det närmaste identiska. Det är alltså i praktiken endast ovanstående ergonomiska aspekter som skiljer.

Saker som kan påverka ditt val är alltså:

• Kommer du ofta att bära datorn med dig?
  • Hur bra är din syn?
  • Behöver du skriva mycket på datorn?

Valet mellan ovanstående storlekar på bärbar dator är därför alltid ditt eget. Meddela LTH Support vilken storlek på dator du önskar.

Vill du jämföra datormodellerna “live” innan du bestämmer dig? Kontakta LTH Support.

Axelremsväska, datorryggsäck eller fodral?

Föredrar du att bära datorn i en väska med handtag och axelrem, eller vill du hellre bära den på ryggen? Eller har du rentav en egen väska som du vill fortsätta använda, och behöver bara ett fodral till datorn? Vi kan erbjuda följande typer av datorväskor:

• Datorväska av axelremstyp
  • Datorryggsäck
  • Fodral (finns endast till den mindre datorstorleken)

Återigen är valet alltid ditt eget – meddela LTH Support vad du önskar.

Support

Frågor om ergonomi

Har du fler frågor om ergonomi kring din datorarbetsplats? Se Företagshälsovårdens sidor:

På sidorna ovan finns också kontaktuppgifter till personal vid Företagshälsovården som gärna svarar på frågor, och även vid behov kan hjälpa dig med personlig konsultation.

Utprovning

Vill du prova något ergonomiskt datorhjälpmedel, kontakta LTH Support.

Rengöring

Tillverkaren av RollerMouse har tips för rengöring på sin webbplats:

1)
Datorstorleken “stor”, dvs ca 15 tum och större, efterfrågas i praktiken nästan aldrig, så sådana har vi inte i lager.
ergonomi.txt · Last modified: 2017-06-28 11:06 by cr