User Tools

Site Tools


e-postadresser

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Next revision
Previous revision
e-postadresser [2015-01-07 15:44]
cr skapad
e-postadresser [2019-11-06 16:03] (current)
cr
Line 1: Line 1:
 +<wrap round info>​[[en:​e-mail_addresses|This page in English]]</​wrap>​
 ====== E-postadresser ====== ====== E-postadresser ======
  
Line 8: Line 9:
  
 Informationen i [[Lucat]]. Informationen i [[Lucat]].
 +
 +
 +==== Vad är min primära e-postadress?​ ====
 +
 +Din primära e-postadress är den som syns som standard som avsändaradress när du skickar [[e-post]].
 +
 +Du kan själv kontrollera vilken den är genom att göra följande:
 +
 +  - Öppna den globala adressboken i [[Outlook]] och leta upp dig själv i den långa listan. Enklast är att använda sökfunktionen och söka på ditt namn.
 +  - Dubbelklicka på ditt namn.
 +  - Välj fliken "​E-postadresser"​. E-postadressen som föregås av prefixet ''​SMTP:''​ med stora bokstäver är din primära e-postadress.
 +
 +Se även [[#Kan jag ändra min primära e-postadress?​]].
 +
  
 ==== Hur kan jag ta reda på vilka eventuella ytterligare e-postadresser jag har? ==== ==== Hur kan jag ta reda på vilka eventuella ytterligare e-postadresser jag har? ====
Line 13: Line 28:
   - Öppna den globala adressboken i [[Outlook]] och leta upp dig själv i den långa listan. Enklast är att använda sökfunktionen och söka på ditt namn.   - Öppna den globala adressboken i [[Outlook]] och leta upp dig själv i den långa listan. Enklast är att använda sökfunktionen och söka på ditt namn.
   - Dubbelklicka på ditt namn.   - Dubbelklicka på ditt namn.
-  - Välj fliken "​E-postadresser"​. Alla e-postadresser som föregås av prefixet ''​SMTP:''​ (små eller stora bokstäver ​spelar ingen roll) ska alla vara likvärdiga och fungerande e-postadresser som går till din postlåda.+  - Välj fliken "​E-postadresser"​. Alla e-postadresser som föregås av prefixet ''​smtp:''​ (små eller stora bokstäver) ska alla vara likvärdiga och fungerande e-postadresser som går till din postlåda ​(adressen som föregås av ''​SMTP:''​ med stora bokstäver är din primära e-postadress). 
 + 
 + 
 +==== Kan jag ändra min primära e-postadress?​ ==== 
 + 
 +Har man flera uppdrag i [[Lucat]], och de genererar olika e-postadresser,​ kan man själv välja vilken som ska vara primär under "​personlig information"​ i Lucat. 
 + 
 +Se även [[#Vad är min primära e-postadress?​]].
  
  
-==== Kan jag önska ytterligare e-postadresser med ändelsen @kansli.lth.se? ====+==== Kan jag önska ytterligare e-postadresser med ändelsen @lth.lu.se? ====
  
 Ja, om det är motiverat. Kontakta [[ServiceDesk]] enligt nedan (se [[#​Support]]). Extra e-postadresser kräver ytterligare administration,​ och grundregeln är en e-postadress per anställd, så bifoga motivering. Ja, om det är motiverat. Kontakta [[ServiceDesk]] enligt nedan (se [[#​Support]]). Extra e-postadresser kräver ytterligare administration,​ och grundregeln är en e-postadress per anställd, så bifoga motivering.
Line 23: Line 45:
 ==== Kan jag få en e-postadress med ändelsen @lth.se? ==== ==== Kan jag få en e-postadress med ändelsen @lth.se? ====
  
-I regel nej. E-postadresser med ändelsen ''​@lth.se''​ hanteras av ytterligare annat system, så det krävs både extra administration och samordning för att hantera sådant. Har du sådant önskemål ​så är det önskvärt med en bra motivering. Kontakta i så fall [[Helpdesk]] som skickar önskemålet vidare.+I regel nej. Det finns flera skäl till detta. Ett är att e-postadresser under huvudnivån ''​@lth.se''​ gör risken för namnkonflikter större. Ett annat skäl är att e-postadresser med ändelsen ''​@lth.se'' ​dessutom ​hanteras av ytterligare annat system, så det krävs både extra administration och samordning för att hantera sådant. Har du sådant önskemål ​krävs särskilda skäl och det är önskvärt med en bra motivering. Kontakta i så fall [[LTH Support]] som skickar önskemålet vidare.
  
  
 ===== Support ===== ===== Support =====
  
-Sedan ett par år tillbaka ​hanteras all e-post med ändelsen ''​@kansli.lth.se''​ av [[LDC]]. Därför är det till LDC:s ServiceDesk på <​servicedesk@ldc.lu.se> du i första hand bör vända dig för att rapportera problem med e-postadresser eller önska ytterligare e-postadresser.+Sedan mars 2012 hanteras all e-post med ändelsen ''​@kansli.lth.se''​ av [[LDC]]. Detsamma gäller ''​@lth.lu.se''​. Därför är det till [[ServiceDesk]] på <​servicedesk@lu.se>​ du i första hand bör vända dig för att rapportera problem med e-postadresser eller önska ytterligare e-postadresser.
  
  
e-postadresser.1420641847.txt.gz · Last modified: 2015-01-07 15:44 by cr