datormus

Datormus

Min datormus rör sig av sig själv, eller fungerar dåligt. Hur löser jag det?

Ofta när datormusen fungerar dåligt, eller till och med rör sig “av sig själv”, beror det inte på att musen i sig är dålig. Ofta är orsaken till problemen istället musens underlag, som kan vara dammigt eller smutsigt.

De flesta av våra datormöss är av optisk typ, som innebär att datormusen fungerar som så att den löpande själv “läser av” sitt underlag för att avgöra om den har rört sig. Har underlaget blivit dammigt eller smutsigt fungerar tyvärr avläsningen dåligt, och kan resultera i de effekter som beskrivs ovan.

Upplever du problem med datormusen, testa därför först att torka rent underlaget, dvs den del av bordet där du har datormusen. Använder du en musmatta, testa att göra rent den. Skulle den inte gå att göra ren, be att få en ny musmatta utav LTH Support.

Först om detta inte hjälper är det dags att prova att byta ut datormusen. Kontakta även i detta fall LTH Support.

Min datormus har blivit smutsig!

Upplever du att datormusen, eller för den delen tangentbordet, har blivit smutsigt, går detta ofta att lösa själv. Gör så här:

1. Koppla loss datormusen från datorn. Försök memorera var den var inkopplad, så att du kan koppla in den senare.
  2. Rengör datormusen med en lätt fuktad bit hushållspapper eller trasa. Försök att akta optiken på undersidan av datormusen. Upplever du att det behövs, kan du ta en liten droppe diskmedel på pappret eller trasan för att hjälpa till att lösa upp smutsen.
  3. Torka rent datormusen och låt den vid behov dessutom lufttorka tills den är helt torr. Datormusen får inte vara det minsta fuktig innan du går vidare!
  4. Koppla in datormusen till datorn, i samma uttag som du kopplade loss den från i första steget.
  5. Vänta några sekunder och testa sedan att datormusen fungerar.

Har du frågor eller problem med ovanstående, kontakta LTH Support.

Har datormusen blivit väldigt sliten eller grovt smutsig är dock det enklaste ofta att byta ut den. Kontakta i så fall LTH Support. Vi har datormöss på lager.

Jag har fått rådet från en ergonom att jag behöver ett ergonomiskt centralt placerat pekdon, istället för en vanlig datormus. Finns det sådana?

Jadå, se ergonomi.

datormus.txt · Last modified: 2017-09-18 12:25 by cr