barbara_datorer

Bärbara datorer

På kansliet gäller normalt att man får tillgång till en stationär dator som sin arbetsdator på sitt rum. Det finns särskilda bokningsbara lånedatorer som kan användas om man har tillfälligt behov av en bärbar dator, t.ex. för att föra anteckningar på ett möte, hålla en presentation, eller som arbetsdator på en kortare tjänsteresa. För mer information, se avsnittet lånedatorer.

Har man särskilda behov kan man istället för en stationär dator få ha en bärbar dator som arbetsdator. Här gäller grundregeln att man har antingen en stationär dator eller en bärbar dator som arbetsdator, men inte både och. Särskilda behov kan vara att man regelbundet i sitt arbete befinner sig på rörlig fot och har behov att ha en dator med sig. Bärbara datorer innebär en betydlig merkostnad, både i form av en hög inköpskostnad och ett större behov av underhåll. Dessutom innebär deras beskaffenhet att de slits snabbare än en motsvarande stationär dator. Därför krävs det normalt en motivering till behovet och att närmaste chef godkänner detta.

Har man en bärbar dator som arbetsdator utrustar vi den normala arbetsplatsen med en dockningsstation, en s.k. docka, som medger enkel anslutning av kablar, samt en vanlig bildskärm, tangentbord och mus. Detta för att ergonomin på arbetsplatsen i detta fall ska bli densamma som med en vanlig stationär arbetsdator.

Har man behovet av en bärbar dator finns det flera modeller att välja mellan. Dessa kan grovt delas in i liten och mellan. Till mindre bärbara datorers fördelar hör lägre vikt och att de är behändigare att ta med. De största nackdelarna är att den inbyggda bildskärmen och tangentbordet är mindre. Det omvända gäller för de något större bärbara datorerna – de är kanske inte lika lämpade att bäras med ofta, men erbjuder större bildskärm och ett bekvämare tangentbord. För mer information, se ergonomi.

Vanliga frågor och svar

Mus och styrplatta

• Min styrplatta har slutat att fungera. Hur löser jag det? – Styrplattan kan ha blivit inaktiverad av misstag. Styrplattan har en funktion som gör att den snabbt kan stängas av för att inte vara i vägen under längre perioder med skrivande. För att göra detta trycker man två gånger i snabb följd i övre vänstra hörnet på styrplattan, som också har en liten lampa som indikerar om styrplattan är aktiv eller inte. På samma sätt kan man aktivera styrplattan igen. Se t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=4d3vhi3gvL4.

Bildskärm och tangentbord

• Måste jag använda det lilla tangentbordet och bildskärmen på datorn? – Nej, vi levererar alltid med en dockningsstation till datorn som du, tillsammans med en vanlig bildskärm och ett vanligt tangentbord, kan använda på ditt kontor, precis som med en vanlig dator. Därmed behöver du bara använda det inbyggda tangentbordet och den inbyggda bildskärmen om du tar med dig datorn.

Laddning

• Hur laddar jag datorn? – Koppla i datorn i dockningsstationen så laddas den automatiskt. Med datorn medföljer också en lös laddare som du alltid kan ha beredd i datorväskan, och vi brukar i regel också skicka med ytterligare en extra laddare som du kan använda på annan plats, exempelvis hemma, om du vill.

Transport

• Måste jag använda en datorväska? – Svaret är ja. En bärbar dator ska alltid transporteras i en väska som är avsedd för datorer, med särskild vaddering för att skydda datorn. Får du en bärbar dator i tjänsten förväntas att du hanterar den varsamt – ovarsam behandling täcks inte av garanti, och i praktiken ej heller av arbetsgivarens försäkring då självrisken i denna är mycket hög, och mycket högre än kostnaden för datorer. En datorväska är alltid en mycket billig datorförsäkring. Du får själv möjlighet att välja mellan datorfodral, axelremsväska eller datorryggsäck.

Fastlåsning

• Måste jag låsa fast datorn? – Svaret är ja. Bärbara datorer är alltid mycket stöldbegärliga. Tar du med dig datorn någonstans och måste lämna den utan uppsikt, även en kort stund, måste du låsa fast datorn. För ändamålet får du med kodlås med vajer som du kan använda.

Koppla upp

På kontoret

Trådlös anslutning

Frågor och svar om trådlösa nätverk du kan använda för att ansluta till Internet:

Mobilt bredband

• Kan jag använda mobilt bredband? – Alla våra bärbara datorer är visserligen förberedda för mobilt bredband, men för att kunna använda mobilt bredband, om du behöver det, måste du först kontakta SoT för att få tillåtelse att använda mobilt bredband och också få ett särskilt SIM-kort som ska placeras i datorn. Tänk på att mobilt bredband i allmänhet kostar mycket mer att använda än trådlösa nätverk, så be bara om möjlighet till mobilt bredband om du räknar med att behöva arbeta där det inte finns några trådlösa nätverk.

Komma åt åtkomstbegränsade system och enheter

Fjärrskrivbord

• Kan jag använda fjärrskrivbord till min bärbara dator? – Ja, men då måste du lämna din bärbara dator påslagen och nätverksansluten på kontoret. Du kan med andra ord inte ta med dig den bärbara datorn hem och där försöka fjärransluta till densamma, eftersom det i sig förutsätter att den är kvar på jobbet.
  • Kan jag använda fjärrskrivbord från min bärbara dator? – Ja, men det förutsätter att du har en dator på jobbet att fjärransluta till. Många system inom Lunds universitet behöver du inte använda fjärrskrivbord för att komma åt, utan det räcker med att använda VPN direkt på din bärbara dator.
  • Ok, jag tror jag behöver använda fjärrskrivbord ändå. Hur gör jag? – Se fjärrskrivbord.

Ansluta låneutrustning

barbara_datorer.txt · Last modified: 2017-02-21 08:24 by cr