aterstalla

Olika backuper

Vi har två nivåer av “backup”.

• Vi har traditionell backup enligt bestämt schema. Det är endast administratörer som kan hämta filer från detta system.
  • Vi har ett annat system som du själv kan använda! Vi kallar det “Tidigare versioner”. Detta systemet gör “snapshots” av alla filer på servern två gånger per dag. Ju längre tillbaks man sedan går så blir tidpunkterna glesare.

Skyddade filer

• “Tidigare versioner” skyddar filer som ligger i din hemkatalog på servern (oftast benämnd U: eller H:), filer i “Gemensam” på server (M:, S: eller K:) samt i eventuell “Transport” (T:).
  • Backup skyddar din hemkatalog på servern och filer i “Gemensam” på server.
  • Filer som ligger lokalt på din dator skyddas inte alls. Dvs filer som ligger i C:\temp\ eller annan lokal mapp skyddas ej av någon typ av backup!
  • Ett sätt att få backup av lokala filer är att använda tjänsterna Box eller OneDrive.

Hitta raderade eller ändrade filer eller kataloger

1. Högerklicka den ändrade mappen eller filen. Om det gäller en raderad mapp eller fil så högerklicka mappen den låg i.
  2. Klicka på “Egenskaper”.
  3. Du får då upp ett fönster där du väljer fliken “Tidigare versioner”, se bild.
  4. Om det finns tidigare versioner av det du söker får du upp en lista från olika tidpunkter.
  5. Här vill jag varna för knappen “Återställ”. Undvik den! Den raderar nämligen din aktuella kopia av mapp/fil och ersätter med den historiska. Det kan ibland bli väldigt fel…..
  6. Du kan istället markera önskad version och kopiera den till en säker plats för vidare jämförelse.
  7. Du kan även direkt dubbelklicka önskad version (Öppna). Om det tex är en Wordfil ser du direkt om det är sökt version. Om det är en mapp så öppnas den i något som ser exakt ut som ett vanligt Utforskar-fönster. Observera dock att det står ett datum uppe i rutan/raden överst av fönstret. Ifrån detta fönster kan du också kopiera önskade filer/mappar.
  8. När du är klar, kom ihåg att stänga alla fönster detta gäller. Om inte så riskerar du att plötsligt öppna filer från ett gammalt datum eftersom du förväxlade Utforskar-fönstren.
  9. Om du inte kunde hitta det du sökte denna vägen, kontakta oss så hjälper vi dig, kanske behöver vi ta till den traditionella backupen..
aterstalla.txt · Last modified: 2017-04-05 13:17 by peterv