User Tools

Site Tools


aterstalla

Återställa

Olika typer av säkerhetskopiering

Vi har två olika system av säkerhetskopiering (“backup”).

 • Vi har traditionell backup enligt bestämt schema. Det är endast administratörer som kan hämta filer från detta system.
 • Vi har ett annat system som du själv kan använda för att återställa filer. Det kallas “Tidigare versioner”. Det systemet gör återställningspunkter (“snapshots”) av alla filer på servern två gånger per dag. Ju längre tillbaks i tiden man går, desto glesare blir det mellan tidpunkterna.

Skyddade filer

 • “Tidigare versioner” skyddar filer som ligger i din hemkatalog på servern (oftast benämnd U: eller H:), filer i “Gemensam” på server (M:, S: eller K:) samt i eventuell “Transport” (T:). Filer i arbetsmappar (workfolders) skyddas också men det är lite krångligare att komma åt “Tidigare versioner” av dessa, se nedan.
 • Backup skyddar din hemkatalog på servern och filer i “Gemensam” på server.

Filer som ligger lokalt på din dator skyddas inte alls. Dvs filer som ligger i C:\temp eller annan lokal mapp skyddas ej av någon typ av backup!

Ett sätt att få backup av lokala filer är att använda tjänsterna Box eller OneDrive.

Tidigare versioner

Om du har arbetsmappar

Arbetsmappar (workfolders) har de som har sin dator i det nya PC.LU.SE-systemet.

I detta system så hittar du inte dina filer under någon “enhetsbokstav” och dessvärre kommer du inte åt “Tidigare versioner” direkt under tex “Mina dokument”. För att komma åt “Tidigare versioner” måste du först följa dessa steg:

Vi är medvetna om att dessa instruktioner är tämligen knöliga. Vi jobbar på att skapa en betydligt smidigare lösning att komma åt denna funktion. Om du behöver hitta förlorade/ändrade filer och nedanstående inte fungerar så kontakta oss.

Nåväl, så här gör du för att komma åt det:

 1. Du behöver vara uppkopplad mot LU:s nätverk.
 2. Öppna ett Utforskarfönster.
 3. Skriv in denna adress: \\workfolders.lu.se\share0\dittLUCATID
 4. Om du frågas efter inloggning: använd: uw\dittLUCATID
 5. Med 90 % sannolikhet frågas du inte efter inloggning utan får ett fel. Du måste då testa att byta ut “share0” mot “share1” tom “share9”. Det är detta jag menar med knöligt…..
 6. När du hittat rätt share? och ev loggat in så bör du få upp dina Workfoldersfiler i fönstret. Du ser alltså samma filer som du annars också ser, men uppkopplingstekniken skiljer.
 7. När du väl hittat “ditt” share-nummer så memorera det, det ändras inte från gång till gång.
 8. I detta fönster kan du nu högerklicka önskad mapp eller fil, och följa instruktionerna nedan.

Hitta raderade eller ändrade filer eller kataloger

 1. Högerklicka den ändrade mappen eller filen. Om det gäller en raderad mapp eller fil så högerklicka mappen den låg i.
 2. Klicka på “Egenskaper”.
 3. Du får då upp ett fönster där du väljer fliken “Tidigare versioner”, se bild.
 4. Om det finns tidigare versioner av det du söker får du upp en lista från olika tidpunkter.
 5. Här vill jag varna för knappen “Återställ”. Undvik den! Den raderar nämligen din aktuella kopia av mapp/fil och ersätter med den historiska. Det kan ibland bli väldigt fel…..
 6. Du kan istället markera önskad version och kopiera den till en säker plats för vidare jämförelse.
 7. Du kan även direkt dubbelklicka önskad version (Öppna). Om det tex är en Wordfil ser du direkt om det är sökt version. Om det är en mapp så öppnas den i något som ser exakt ut som ett vanligt Utforskar-fönster. Observera dock att det står ett datum uppe i rutan/raden överst av fönstret. Ifrån detta fönster kan du också kopiera önskade filer/mappar.
 8. När du är klar, kom ihåg att stänga alla fönster detta gäller. Om inte så riskerar du att plötsligt öppna filer från ett gammalt datum eftersom du förväxlade Utforskar-fönstren.
 9. Om du inte kunde hitta det du sökte denna vägen, kontakta oss så hjälper vi dig, kanske behöver vi ta till den traditionella backupen… se nedan.

Support

Kontakta LTH Support om du behöver hjälp.

aterstalla.txt · Last modified: 2020-06-30 13:53 by cr