android

Android

Dessa instruktioner gäller huvuddragen man måste gå igenom för att få igång Motorolas modell Moto G4, men instruktionerna bör fungera även på modellen Moto G. Observera att punkterna nedan kan komma i en annan ordning beroende på telefonmodell.

Kom-igång-guide

Börja med att ladda din nya telefon. Anslut telefonen till den medföljande laddaren och ladda den 5-10 minuter. Starta sedan telefonen: tryck och håll in den översta knappen på höger sida tills telefonen startar. Nu följer du instruktionerna nedan.

1. Språk: Knacka på cirkeln med en högerpil på och välj språk på nästa sida.
  2. “Välj Wi-Fi-nätverk” eller “Internetanslutning” kommer upp. OM du sitter på jobbet och följer denna guide så kan du nu välja “eduroam”. Observera att tangentbordet döljer en stor del av skärmen och gör det svårt att svajpa till nästa inställning. “Identitet” ska vara ditt Lucat-id följt av ändelsen @lu.se.“Anonym identitet” ska lämnas blank.“Lösenord är ditt Lucatlösenord. Knacka sedan på “Anslut”
  3. “Ditt sekretesskydd” visas. Knacka på “Sekretessinställningar” och gör de inställningar du vill ha. Gå bakåt och knacka på “Acceptera och fortsätt” längst ner på skärmen.
  4. Programvaruuppdatering: Telefonen söker nu efter uppdateringar. Finns där uppdateringar ska du installera dessa.
  5. “Har du en annan enhet?” eller “Tryck och överför” visas. Här kan du kopiera inställningarna från en annan Android-enhet om du har en sedan tidigare. Detta steg kan du hoppa över genom att knacka på “Hoppa över”/“Nej tack” längst ner på skärmen.
  6. Googles tjänster.Välj vilka tjänster som ska tillåtas köra på din telefon. Här väljer du inställningar enligt egna önskemål.
  7. “Lägg till ditt konto” visas. Använd ditt befintliga konto eller skapa ett nytt. För att kunna ladda hem appar, säkerhetskopiera din telefon samt aktivera enhetsskydd så måste man ha ett Google-konto.
  8. Ange betalningsinformation Ange betalningsinformation om du tänker köpa appar privat, annars väljer du “Inte nu”.
  9. Hämta appar och data Om du tidigare har haft en Android-telefon så kan du nu välja att återställa en säkerhetskopia. Alternativet “Konfigurera som ny enhet” finns också.
  10. Lägg till ytterligare e-post” Beroende på modell visas eventuellt en sida där man ska konfigurera e-posten. Välj “Inte nu” och följ istället avsnittet längre ner på denna sida.
  11. Skydda mobilen: Av säkerhetsskål så måste din mobil ha ett skärmlås. Välj mellan Grafiskt lösenord, PIN-kod eller Lösenord.
  12. Aviseringar: Handlar om vad som visas på skärmen när din telefon är låst med skärmlås.
  13. Hämta Google Nu. Google Nu är en virtuell assistent som du kan aktivera om du vill.
  14. Håll mig uppdaterad. Här kan du välja att få nyheter om din produkt om du vill.

För att ytterligare bekanta dig med telefonen så finns det dessa översiktliga guider som visar telefonens funktioner och finesser, bland annat visas knapparnas funktion.

Läsa e-posten i mobilen

Två alternativ finns: Outlook-appen eller Gmail-appen.

Använder man Outlook så får man e-post, kalender och kontakter samlade i en app. Möjlighet att redigera Word- eller Excelfiler direkt i motsvarande app. Det finns även stöd för att visa och bifoga filer från OneDrive utan att behöva ladda ner dem till telefonen.

Använder man Gmail så hamnar e-posten i Gmail, Outlook-kalendern i mobilens kalender och kontakter i telefonens kontaktapp.

Outlook

1. Installera appen “Outlook” från appen Play butik
  2. Starta appen
  3. Knacka på Kom-igång
  4. Ange din e-postadress, knacka på “Fortsätt”
  5. Välj Exchange
  6. Välj “Visa avancerade inställningar”
  7. Skriv in e-postadressen
  8. server: webmail.lu.se
  9. Domain\username: uw\”Lucat-ID“
  10. Lösenord: Ditt Lucatlösenord
  11. Beskrivning: ett valfritt beskrivande namn på kontot, typ Jobb eller Arbete
  12. Tryck på Bocken uppe till höger för att slutföra.

Gmail

1. Starta appen
  2. Skapa e-postkonto: välj Exchange
  3. Skriv in din e-post som Lucat-id@lu.se
  4. Skriv in ditt lösenord
  5. Ändra SERVER till webmail.lu.se
  6. Acceptera frågan “Fjärradministrera säkerhet” om att webmail.lu.se ska få fjärrkontrollera din telefon.
  7. Kontoalternativ: välj hur ofta mejlen ska kollas och vad som ska synkroniseras.
  8. Frågan “Vill du aktivera enhetsadministration?”, kommer upp. Detta måste godkännas för att synkroniseringen ska kunna göras.

Skärmlås och SIM-kod

Vi rekommenderar att man stänger av koden till SIM-kortet och istället bara har ett lösenord på skärmen.

Inaktivera SIM-koden såhär: gå till “Inställningar” → “Säkerhet” → “Lås för SIM-kort”.

Skapa ett skärmlås såhär: gå till “Inställningar” → “Säkerhet” och knacka på “Skärmlås” och välj mellan “Grafiskt lösenord”, “PIN-kod” eller “Lösenord”.

Säkerhetskopiering av telefonen, bilder mm

Gå till appen Inställningar och gå ner till Säkerhetskopiering och återställning. Se till att “Säkerhetskopiera data” är “På”. Observera att du måste då ange ett Google-konto som “Backupkonto”.

Kontakter m.m. sparas inte

Ett problem som har uppstått är att när man uppdaterar en kontakt. T.ex. när man ändrar telefonnummer eller kontaktbild så sparas det endast en stund.

Problemet uppstår när man i Outlook-appen säger att man vill ha sina outlook-kontakter synkade med telefonens kontakter. Då får man en envägs-synkning som skriver över ändringar gjorda på telefonen med det som finns i outlook på din dator.

Lösningen på detta är att lägga till en koppling till webmail.lu.se som bara synkroniserar kontakterna. Kopplingen läggs upp så här:

1. Gå till inställningar
  2. Välj konton
android.txt · Last modified: 2017-10-12 13:35 by pelle