User Tools

Site Tools


adobe_digital_editions

This is an old revision of the document!


Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions är gratis programvara för att läsa e-böcker och andra dokument som är skyddade med Adobes teknik för upphovsrättsskydd. Programvaran används även för att föra över e-böcker till mobila enheter som använder Adobes teknik.

Mer information om programvaran Adobe Digital Editions finns på http://www.adobe.com/products/digitaleditions/ och i hjälpen på http://www.adobe.com/products/digitaleditions/help/. Det finns även vanliga frågor och svar på http://www.adobe.com/products/digitaleditions/faq/.

Första gången man startar Adobe Digital Editions får man frågan om man vill “Authorize Computer?” Ska du bara läsa det skyddade dokumentet på din egen dator så kan du strunta i detta. Stäng sedan programmet igen. Dokumenten blir då nedlåsta till datorn du sitter vid, och kan inte återställas från säkerhetskopia. Vill du istället kunna läsa det skyddade programmet på flera datorer (upp till sex stycken), så bör du istället välja att logga in med ditt personliga “Adobe Id” som du skapar själv på www.adobe.com.

Om Adobe Digital Editions är korrekt installerat på datorn, kan man vidare testa att programmet fungerar genom att testa att det fungerar att klicka på e-bokslänkar. British Library (BL) har exempelvis en testlänk för så kallade SED-dokument (deras benämning på upphovsrättsskyddade elektroniska dokument) som man kan använda och som finns på följande adress:

Testa att klicka på den länken och se om Adobe Digital Editions automatiskt startas och du får upp och kan se testdokumentet från BL. Om så är fallet är allt frid och fröjd, och du bör även kunna öppna och använda andra dokument som använder Adobes teknik för upphovsrättsskyddade e-böcker.

adobe_digital_editions.1296036002.txt.gz · Last modified: 2011-01-26 11:00 by cr