adobe_digital_editions

Adobe Digital Editions

Bakgrund

Adobe Digital Editions är gratis programvara för att läsa e-böcker och andra dokument som är skyddade med Adobes teknik för upphovsrättsskydd. Programvaran används även för att föra över e-böcker till mobila enheter som använder Adobes teknik.

Mer information om programvaran Adobe Digital Editions finns på http://www.adobe.se/products/digitaleditions/. Det finns även vanliga frågor och svar på http://www.adobe.se/products/digitaleditions/faq/.

Första gången programmet startas

Första gången man startar Adobe Digital Editions får man frågan om man vill “Authorize Computer?” Ska du bara läsa det skyddade dokumentet på din egen dator så kan du strunta i detta. Stäng sedan programmet igen. Dokumenten blir då nedlåsta till datorn du sitter vid, och kan inte återställas från säkerhetskopia. Vill du istället kunna läsa det skyddade programmet på flera datorer (upp till sex stycken), så bör du istället välja att logga in med ditt personliga “Adobe Id” som du skapar själv på www.adobe.com.

Testa att programmet fungerar

Om Adobe Digital Editions är korrekt installerat på datorn, kan man vidare testa att programmet fungerar genom att testa att det fungerar att klicka på e-bokslänkar från exempelvis http://www.adobe.se/products/digitaleditions/library/.

Kända problem

Programvaran fungerar som avsett när man öppnar en e-bok som finns sparad lokalt, på hårddisken eller på en nätverksenhet.

Problemet är dock att man får ett fel när man försöker öppna en e-bok direkt från en webbsida, som exempelvis Adobes webbsida med exempelböcker, http://www.adobe.se/products/digitaleditions/library/. Då får man ett felmeddelande om att administratörsrättigheter krävs.

Problemet beror gissningsvis på att Adobes webbsida med exempelböcker använder någon slags kontroll för att försöka ta reda på om Digital Editions är installerat på lokala datorn, och även om Digital Editions är installerat, så fallerar kontrollprogrammet på webbsidan eftersom det gör antaganden som inte nödvändigtvis alltid stämmer.

Ett sätt att kringgå problemet, om man råkar ut för det, är förstås att, om det är möjligt, försöka spara ned e-boken först, innan man försöker öppna den.

adobe_digital_editions.txt · Last modified: 2015-05-18 14:45 by cr